ΙΔ' Μαθητιάδα, Πρώτη Σερρών, 15-19 Μαΐου 2020

Μεταξύ 8-11 Νοεμβρίου του 2012 μέσω του προγράμματος «From Athens to London: Shape Your Future» 15 νέοι συμμετέχοντες ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες προκειμένου να παραδώσουν το «ψήφισμα Ευρωπαίων νέων» στους διοικούντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επίδοση του ψηφίσματος έγινε σε συνεργασία με το γραφείο ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «First Voters».

Έχοντας ως σημείο αναφοράς την επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε ρήση του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Πρωταγόρα, «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», νέοι από όλη την Ευρώπη εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για το μέλλον, οι οποίοι αφορούν ως επί το πλείστον σε ζητήματα όπως η ανεργία, η ανέχεια, η έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και η καταστροφή του περιβάλλοντος. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία ωστόσο φαίνεται να προκαλεί στους νέους η παιδεία και η έλλειψη αυτής στην εποχή μας, καθώς αυτή αντιλαμβάνονται ως διέξοδο στα προβλήματα της εποχής και κινητήριο δύναμη για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος. Τα μηνύματα των νέων συμμετεχόντων κατατέθηκαν στην ειδική σελίδα επικοινωνίας (www.facebook.com/ShapeUrFuture), και στη συνέχεια αξιολογήθηκαν και συντάχθηκαν με τη μορφή ενός ενιαίου ψηφίσματος από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Η επίδοση του «ψηφίσματος Ευρωπαίων νέων» έγινε στην κα. Άννυ Ποδηματά, Αντιπροέδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στον κ. Ζήνωνα Σέβερη, εκπρόσωπο της κας. Ανδρούλλας Βασιλείου, Επιτρόπου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις Βρυξέλλες, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους κατ’ιδίαν στον κ. Παπαστάμκο, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στους Ευρωβουλευτές κ. Δανέλλη, κ. Χουντή και κα. Τζαβέλα.

Ελπιδοφόρο είναι το γενικό συμπέρασμα του προγράμματος «From Athens to London: Shape Your Future», καθώς οι νέοι απέδειξαν μέσω των μηνυμάτων τους αλλά και των προσωπικών επαφών σε σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε εντός και εκτός ελληνικών συνόρων (Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία), ότι παρά τις δύσκολες συγκυρίες, υπάρχουν ακόμη εκείνοι, που όχι μόνο δεν έχουν χάσει την αισιοδοξία τους, αλλά επιπλέον πιστεύουν ότι μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία μπορούν να καταφέρουν πολλά. Και είναι διατεθειμένοι να πράξουν ανάλογα.

Το πρόγραμμα  “From Athens to London: Shape Your Future”  υποστηρίχτηκε από το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, το Δήμο Αθηναίων και την AIESEC. Χορηγοί του προγράμματος ήταν η AEGEAN AIRLINES και η ΔΕΠΑ.

 

Close Menu