ΙΔ' Μαθητιάδα, Πρώτη Σερρών, 15-19 Μαΐου 2020

ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

102. Συγχρονισμένη Κολύμβηση Ατομικού Κοριτσιών
103. Συγχρονισμένη Κολύμβηση Ομαδικού Κοριτσιών

ΣΤΟΛΗ ΑΘΛΗΤΩΝ - ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
 • Μαγιό
 • Σκουφάκι (δίνεται από την Οργανωτική Επιτροπή)
 • Παντόφλες & μπουρνούζι
 • Μυτάκι
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Στο άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης μπορούν να διαγωνισθούν όλες οι συμμετέχουσες στη μαθητιάδα μαθήτριες αρκεί να ξέρουν  να κολυμπούν και να έχουν μαζί τους μαγιό, σκουφάκι και μυτάκι. Θα διαγωνισθούν στο solo και ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών είναι έξι (6) μαθήτριες. Οι αγώνες περιλαμβάνουν δύο μέρη:

 • Υποχρεωτικό Πρόγραμμα ( βαθμοί 100)
 • Ελεύθερο Πρόγραμμα (βαθμοί 100)

Μέγιστη τελική βαθμολογία είναι το 100 και προκύπτει από το άθροισμα των βαθμολογιών του υποχρεωτικού και του ελεύθερου προγράμματος διαιρούμενου δια του δύο (2).
Α. Υποχρεωτικό Πρόγραμμα .
Στο υποχρεωτικό πρόγραμμα διαγωνίζονται όλες οι μαθήτριες  που θα δηλώσουν συμμετοχή στο άθλημα (μέγιστος αριθμός 6 ). Οι διαγωνιζόμενες θα πρέπει συνοδεία μουσικής, χρονικής διάρκειας 1’, να εκτελέσουν το παρακάτω πρόγραμμα, που αποτελείται από βασικές θέσεις και μετακινήσεις. Η μουσική είναι επιλογή της υπεύθυνης της μαθητιάδας.

 • Εκτέλεση χεριών ύπτιο ( 4 χεριές ) με πόδια ύπτιο.
 • Πόδια ύπτιο ( 8 ποδιές ).
 • Κολύμπι στο πλάι δεξιά ( 8 ποδιές ).
 • Χέρια τεντωμένα μπροστά, το κεφάλι έξω από την επιφάνεια του νερού με πόδια πρόσθιο (4 ποδιές ).
 • Κολύμπι στο πλάι αριστερά ( 8 ποδιές ).
 • Εκτέλεση της βασικής θέσης Back Layout ( σταθερή).
 • Μετακίνηση με το κεφάλι μπροστά ( Head first scull).
 • Μάζεμα του σώματος σε θέση Tub και εκτέλεση περιστροφής 180ο.
 • Εκτέλεση ανεβάσματος από το πλάι σε κάθετη θέση σώματος – στατικό eggbeater 10΄΄.
 • Πόδια και χέρια πρόσθιο με το κεφάλι πάνω από την επιφάνεια του νερού μέχρι το τέλος της πισίνας.

Σημειώσεις:
Sculling: Εξειδικευμένες κινήσεις των χεριών για μετακινήσεις, βασικές θέσεις και περιστροφές.
Θέση Back Layout (flat scull): Το σώμα είναι σε πλήρη διάταση με το πρόσωπο, το στήθος, τους μηρούς και τα άκρα πόδια στην επιφάνεια του νερού. Το κεφάλι (αυτιά), οι γοφοί και οι αστράγαλοι βρίσκονται σε ευθεία γραμμή. Flat scull: Το sculling γίνεται με τους καρπούς και τα δάκτυλα στο ίδιο επίπεδο. Το κάτω μέρος του χεριού (πήχης) και η παλάμη κινούνται μαζί. Το πάνω μέρος του χεριού (βραχίονας) είναι σταθερό. Οι παλάμες είναι επίπεδες και σε ευθεία γραμμή με το υπόλοιπο χέρι. Στην κίνηση προς τα μέσα το μικρό δάκτυλο πιέζει προς τους γοφούς, ενώ στην κίνηση προς τα έξω, ο αντίχειρας πιέζει μακριά από τους γοφούς. Η κίνηση πρέπει να γίνεται παράλληλα με την επιφάνεια του νερού και η πίεση που ασκείται να είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της κίνησης. Το εύρος της κίνησης είναι περίπου 25-30 cm.
Μετακίνηση με το κεφάλι μπροστά ( Head first scull): Το σώμα σε θέση Back Layout. Χρήση του sculling με το κεφάλι μπροστά για να προωθηθεί το σώμα προς την κατεύθυνση του κεφαλιού. Sculling: Τα δάκτυλα πρέπει να είναι ενωμένα, η παλάμη επίπεδη, ο καρπός σταθερός σε υπερέκταση. Οι αγκώνες λυγίζουν σε γωνία περίπου 90ο στο sculling προς τα μέσα και τεντώνουν στο sculling προς τα έξω. Τα δάκτυλα είναι στραμμένα προς τα επάνω και βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Η πίεση που ασκείται πρέπει να είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της κίνησης. Η κίνηση εκτελείται κοντά ή κάτω από τους γοφούς.
Θέση Tub και περιστροφή 180ο : Ξεκινώντας από τη θέση Back Layout τα  κλείνουν τα γόνατα με τα πόδια ενωμένα ώστε  τα δάκτυλα να σύρονται πάνω στην επιφάνεια του νερού. Οι κνήμες είναι παράλληλες με την επιφάνεια του νερού και οι μηροί κάθετοι στην επιφάνεια του νερού. Περιστροφή 180ο : Διατηρώντας τη θέση tub εκτελείται μισή περιστροφή ώστε να αλλάξει η φορά της κίνησης.
Eggbeater σε σταθερή θέση 10΄΄: Ο κορμός και το κεφάλι είναι τεντωμένα και στην ίδια ευθεία κατακόρυφα στην επιφάνεια του νερού. Τα πόδια κινούνται περιστροφικά εναλλάξ «κλωτσώντας» το νερό ώστε να διατηρηθεί το ύψος και η θέση του σώματος. Τα χέρια βρίσκονται σε έκταση ακίνητα.
                                   Β.  Ελεύθερο Πρόγραμμα.
Ο διαγωνισμός θα γίνει σύμφωνα με τους κανονισμούς της FINA, κατηγορίας  Junior, ελεύθερο πρόγραμμα. Η συμμετοχή στο ελεύθερο πρόγραμμα δεν είναι υποχρεωτική.
Οι μαθήτριες που θα δηλώσουν συμμετοχή στους αγώνες, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν μαζί τους το cd με τη μουσική του ελεύθερου προγράμματος, εφόσον βέβαια θέλουν να διαγωνισθούν και στο ελεύθερο πρόγραμμα, καθώς και όλα τα αξεσουάρ Μυτάκι , καλλυντικά κ.ά..

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • Δικαίωμα συμμετοχής από κάθε Γυμνάσιο έχουν:
 1. Συγχρον. Κολύμβηση Ατομικού Κοριτσιών - Μέχρι δύο (2) μαθήτριες από κάθε σχολείο
 2. Συγχρον. Κολύμβηση Ομαδικού Κοριτσιών - Έξι (6) μαθήτριες από κάθε σχολείο
 • Για τη συμμετοχή των αθλητριών απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πολύ καλή γνώση των τεχνικών της κολύμβησης και η προηγούμενη εμπειρία σε κολυμβητήριο, χωρίς να είναι απαραίτητη η οποιαδήποτε εμπειρία σε ασκήσεις συγχρονισμένης κολύμβησης.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2018

Κατεβάστε την Προκήρυξη της Συγχρονισμένης Κολύμβησης για τη ΙΓ’ Μαθητιάδα ΕΔΩ

 


GALLERY


ΜΕΤΑΛΛΙΑ

 • Η' ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ 2009

102 ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ - ΑΤΟΜΙΚΟ 1 ΤΣΙΓΚΑΝΟΥ ΔΑΝΑΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ - ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΘΕΣ
Close Menu