ΙΔ' Μαθητιάδα, Πρώτη Σερρών, 15-19 Μαΐου 2020

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ

 Είναι ένα σχετικά νέο άθλημα για αθλητές με αναπηρία αλλά αναπτύσσεται με πολύ γοργούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο.  Συνδυάζει τον ρυθμό, την ταχύτητα, τη δεξιοτεχνία και την τακτική του Ράγμπι και του Μπάσκετ με αμαξίδιο. Ο αγώνας διεξάγεται σε γήπεδο μπάσκετ  και η μπάλα που χρησιμοποιείται είναι μπάλα του βόλεϊ. Αθλητές και αθλήτριες με αναπηρία (κυρίως με τετραπληγία) αγωνίζονται σε μεικτές ομάδες. Χρησιμοποιούνται ειδικά διασκευασμένα αγωνιστικά αμαξίδια τα οποία προσφέρουν προστασία για τους αθλητές και ένα ιδιαίτερα ευκίνητα. Απαιτούν συνεχή υποστήριξη και επισκευή κατά τη διάρκεια του αγώνα καθώς καταπονούνται από συνεχείς συγκρούσεις. Ο αγώνας απότελείται από τέσσερις περιόδους των  οκτώ λεπτών με διακοπή ενδιάμεσα. Κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις (4) παίκτες και οκτώ αναπληρωματικούς. Ο στόχος κάθε ομάδας είναι να σκοράρει περνώντας κάποιος αθλητής με το αμαξίδια με κατοχή της μπάλας  (και με τις δύο ρόδες) ή περνώντας τριπλάροντας τη μπάλα σε αθλητή που βρίσκεται εντός της γραμμής τέρματος της αντίπαλης ομάδας. Η ομάδα που πετυχαίνει τα περισσότερα τέρματα κερδίζει.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

Η επίδειξη πραγματοποιείται από δύο παραολυμπιακές αθλητικές ομάδες του αθλήματος, με δέκα (10) αθλητές με αναπηρία στα κάτω άκρα και συνίσταται σε έναν αγώνα επίδειξης μισής ώρας. Ο αγώνας αυτός διεξάγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς του αθλήματος. Οι αθλητές αυτές αγωνίζονται με τα ειδικά αμαξίδια και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το άγνωστο αυτό άθλημα από κοντά.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στη δράση αυτή συμμετέχει ελεύθερα όποιος θέλει. Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της δράσης στη γραμματεία του χώρου διεξαγωγής της δράσης. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε δύο ομάδες και με τη βοήθεια των αθλητών παίζουν ένα φιλικό παιχνίδι 10 λεπτών. Όλοι  οι  συμμετέχοντες  παίρνουν  αναμνηστικά  διπλώματα.

Close Menu