ΙΓ' Μαθητιάδα, Πρώτη Σερρών, 18-22 Μαΐου 2018 | Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου

Ο πολιτισμός στη Μαθητιάδα είναι ο δεύτερος άξονας, μετά τον αθλητισμό, πάνω στον οποίο αναπτύσσεται το τρίπτυχο «σώμα – ψυχή – πνεύμα». Ο πολιτισμός είναι η έκφραση της ψυχής και εκδηλώνεται με δύο μορφές, τις καλές τέχνες και την πολιτιστική παιδεία. Η ανώτερη μορφή του πολιτισμού (της έκφρασης δηλαδή της ψυχής) είναι οι καλές τέχνες, ενώ το καθημερινό βίωμα του πολιτισμού αντανακλάται στην πολιτιστική παιδεία. Έτσι και ο πολιτισμός στη Μαθητιάδα χωρίζεται σε δύο μεγάλους τομείς: στις Καλές Τέχνες και στην Πολιτιστική Παιδεία.

Καλές τέχνες

Στη Μαθητιάδα, υπάρχουν δραστηριότητες για την προβολή όλων των καλών τεχνών. Συγκεκριμένα υπάρχουν δράσεις για εικαστικά, θέατρο, κινηματογράφο, κόμικς, λογοτεχνία-ποίηση, μουσική, φωτογραφία και χορό.

Πολλές από τις δραστηριότητες των καλών τεχνών αποσκοπούν στη βιωματική έκφραση των παιδιών μέσα από τη δική τους ενασχόληση με αυτές. Έτσι, υπάρχουν εργαστήρια όπου μπορούν οι μαθητές αλλά και οι επισκέπτες γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους για κάποια από αυτές (π.χ. εργαστήρια χορού, λόγου, θεάτρου κτλ). Υπάρχουν επίσης παραστάσεις που δίνονται από τους ίδιους τους μαθητές που με αυτόν τον τρόπο εκφράζουν την αγάπη τους και τη δουλειά τους για αυτό που αγαπάνε (π.χ. παρουσίαση χορευτικών σχημάτων σχολείων, μουσικών σχημάτων σχολείων κτλ). Τέλος, υπάρχουν διαγωνισμοί για τους μαθητές (όπως π.χ. διαγωνισμός φωτογραφίας).

Εκτός από τα εργαστήρια και τα θεάματα που συμμετέχουν οι μαθητές υπάρχουν και θεάματα καλών τεχνών από επαγγελματίες του είδους, (όπως π.χ. μουσικοθεατρική παράσταση, χορευτικές παραστάσεις, προβολή ταινιών κ.α). Επίσης υπάρχουν εκθέσεις για το σύνολο σχεδόν των τεχνών, όπου μπορεί ο επισκέπτης να δεί έργα καλλιτεχνών και να γνωρίσει όλα τα είδη της τέχνης (π.χ. έκθεση ζωγραφικής, έκθεση κινηματογράφου κτλ). Τέλος, υπάρχουν και διαλέξεις για την ενημέρωση του κοινού σε διάφορα θέματα (π.χ. διάλεξη συγγραφέα).

«Συνάντηση Πολιτισμών»

Το κεντρικό θέμα των δράσεων των καλών τεχνών για τη Μαθητιάδα συμβαδίζει με το πολιτισμικό έτος της UNESCO . Στη Μαθητιάδα συγκεντρώνονται έλληνες μαθητές από όλο τον κόσμο. Μέσα από αυτή τη συνάντηση εκτός από την ελληνικότητα που κουβαλάνε, μεταφέρουν επίσης και τον πολιτισμό της χώρας όπου ζουν. Η συνάντηση αυτή των διαφορών μορφών των πολιτισμών γίνεται στη Μαθητιάδα ένα βίωμα όχι μόνο για τους μαθητές που συμμετέχουν αλλά και για όλους τους επισκέπτες. Έτσι μέσα από τις δράσεις του πολιτισμού και ιδίως αυτές των καλών τεχνών δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν αυτές οι μορφές πολιτισμού από τους ίδιους τους μαθητές, μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χωριό, το «Πολιτιστικό Χωριό».

«Πολιτιστικό Χωριό»

Όλες οι δράσεις των καλών τεχνών αναπτύσσονται στο «Πολιτιστικό Χωριό», το οποίο λειτουργεί κατά τη διάρκεια της Μαθητιάδας. Όλο το ιστορικό κέντρο της Πρώτης Σερρών μετατρέπεται σε ένα χώρο πολιτισμού. Εφτά διαφορετικές διαδρομές με εφτά διαφορετικά χρώματα ξεκινάνε από την κεντρική πλατεία και απλώνονται στα πλακόστρωτα καλντερίμια της Πρώτης καλώντας τον περιηγητή να γνωρίσει τις κοιτίδες πολιτισμού που υπάρχουν σε αυτά. Το Πολιτιστικό Χωριό είναι το χωριό στο οποίο ο επισκέπτης θα γνωρίσει και θα ζήσει τη μαγεία των καλών τεχνών με το σύνολο των εκδηλώσεων τους. Στα συνολικά 17 σημεία πάνω στις 7 διαδρομές, ο επισκέπτης θα γνωρίσει όλες τις δράσεις των καλών τεχνών όπως εκθέσεις, εργαστήρια, θεάματα, κ.α καθώς και ιστορικά μνημεία και κτίρια του τόπου, όπως όπως την πατρική οικία του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, το Πάρκο Ελιάς, τις παραδοσιακές εκκλησίες Αγίου Γεωργίου και Αγίου Νικολάου και τέλος το αναπαλαιωμένο Δημαρχείο της Πρώτης Σερρών.

Πολιτιστική Παιδεία

Ο Πολιτισμός δεν είναι βέβαια μόνο η ανώτερη μορφή του, που είναι οι καλές τέχνες, αλλά είναι και καθημερινό βίωμα μέσα από διάφορες μορφές έκφρασης των ανθρώπων, όπως είναι η λαογραφία, ο αθλητισμός, ο τουρισμός, η πολιτική πράξη. Στη Μαθητιάδα υπάρχει ειδική ενότητα αυτών των δράσεων υπό τον τίτλο «Πολιτιστική Παιδεία» και μέσα από τις δράσεις αυτές καλείται ο επισκέπτης να γνωρίσει πρώτιστα και να συμμετέχει στη συνέχεια σε αυτού του είδους τις πολιτιστικές εκφράσεις.

Close Menu