ΙΔ' Μαθητιάδα, Πρώτη Σερρών, 15-19 Μαΐου 2020

Με βαθιά πίστη πως είναι στο χέρι μας να σώσουμε τον πλανήτη γη και αυτό πια αποτελεί επιτακτική ανάγκη, όπως και η αφύπνιση όλων προς αυτή την κατεύθυνση, η ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ πήρε τη σκυτάλη κάνοντας ένα βήμα προκειμένου να γίνει συνείδηση σε μικρούς και μεγαλύτερους πως το καθαρό περιβάλλον είναι υπόθεση ζωής και υπόθεση όλων μας. Η σχέση του αθλητισμού με το περιβάλλον είναι καθοριστική. Χωρίς καθαρό και υγιές περιβάλλον, δεν μπορεί να υπάρξει άσκηση σε κανένα επίπεδο. Έτσι, ανταποκρινόμενη στα μηνύματα και στις ανάγκες της εποχής έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με την UNESCO Σερρών την Πράσινη Μαθητιάδα, η οποία αποτελείται από ένα σύνολο περιβαλλοντικών δράσεων.

Πράσινη Μαθητιάδα

Στις εκδηλώσεις της Μαθητιάδας ιδιαίτερο κομμάτι αποτελεί και η «Πράσινη Μαθητιάδα», με ένα σύνολο εκδηλώσεων που αφορούν το περιβάλλον και στο οποίο συμμετέχουν όλες οι αποστολές των σχολείων. Η πράσινη Μαθητιάδα έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει και να μετατρέψει τους σημερινούς μαθητές σε αυριανούς ενεργούς πολίτες στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων.

Αυτό άλλωστε δείχνει και το σήμα της «Πράσινης Μαθητιάδας». Η ελιά, σύμβολο του ελληνισμού και των ολυμπιακών αγώνων, βρίσκεται στο σήμα αυτό μαζί με μία από τις πρώτες ανθρώπινες κατασκευές που έγιναν από το χώμα, το κιούπι, δείχνοντας ότι ο άνθρωπος μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά μαζί με το περιβάλλον. Επιπλέον στο σήμα της πράσινης μαθητιάδας η λέξη μαθητιάδα γράφεται με πράσινο χρώμα.

Κάθε χρόνο επιλέγεται σαν κεντρικό θέμα αυτών των δράσεων το περιβαλλοντικό θέμα που έχει επιλέξει η UNESCO για να χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο έτος. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πιστοποίησε το 2010 ως «Διεθνές έτος Βιοποικιλότητας» (IYB), που συμπίπτει με το στόχο «Βιοποικιλότητα 2010» που υιοθετήθηκε από τους συμμετέχοντες στη Συνθήκη σχετικά με τη βιολογική ποικιλομορφία (CBD) και από τους αρχηγούς κρατών και κυβέρνησης στην παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2002.

Δράσεις της Πράσινης Μαθητιάδας

Οι περιβαλλοντικές δράσεις της Πράσινης Μαθητιάδας είναι συνολικά 12 και κάθε μία χαρακτηρίζεται από ένα συγκεκριμένο κωδικό αριθμό για την καλύτερη αναγνώριση της. Οι δράσεις περιλαμβάνουν ένα σύνολο από διάφορες δραστηριότητες όπως εργαστήρια, εκθέσεις, διαγωνισμό, θεατρική παράσταση καθώς και ειδικές δράσεις με θέμα το κοινωνικό περιβάλλον.

Σε όλες τις δράσεις συμμετέχουν κατά βάση οι μαθητές της Μαθητιάδας, αλλά όχι μόνο. Στις περισσότερες από αυτές συμμετέχουν και οι επισκέτπες μαθητές, οι εθελοντές αλλά και το ευρύ κοινό που επισκέπτεται τις εκδηλώσεις. Η πλειονότητα των δράσεων θα γίνει στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο της Πρώτης Σερρών, ενώ μέρος των δράσεων θα γίνει στο Πάρκο Ελιάς, που βρίσκεται δίπλα στο Δημαρχείο Πρώτης.

Από την υπάρχουσα ιστοσελίδα θα βλέπετε ανακοινώσεις που θα αφορούν την Πράσινη Μαθητιάδα.. Επίσης, πατώντας τα πράσινα γράμματα που βρίσκονται στο πάνω μέρος της σελίδας μπορείτε να δείτε:

Πρόγραμμα: δείτε το πρόγραμμα των περιβαλλοντικών δράσεων της Μαθητιάδας

Πάρκο Ελιάς: γνωρίστε το μοναδικό στο είδος του πάρκο των ελλήνων μαθητών του κόσμου, το Πάρκο Ελιάς.

Εργαστήρια: ενημερωθείτε για τα περιβαλλοντικά εργαστήρια που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια της Μαθητιάδας.
.
Εκθέσεις: δείτε πληροφορίες για τις δύο περιβαλλοντικές εκθέσεις που αφορούν τη βιοποικιλότητα της ελλάδας, αλλά και τη βιοποικιλότητα του Παγγαίου όρους, στο οποίο βρίσκεται η Πρώτη Σερρών.

Διαγωνισμός: μάθετε πληροφορίες για το πως μπορείτε να συμμετέχετε στο διαγωνισμό «Η βιοποικιλότητα είναι η ζωή μας», ο οποίος αφορά όλους τους μαθητές των σχολείων που θα πάρουν μέρος στη Μαθητιάδα.

Περιβάλλον και Κοινωνία: ενημερωθείτε για τη δράση «Δίνοντας είσαι ο νικητής» και το εργαστήριο «Βόλτα στη ζωή με ένα ποδήλατο».

.

Close Menu