ΙΓ' Μαθητιάδα, Πρώτη Σερρών, 18-22 Μαΐου 2018 | Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου

Το Πάρκο Ελιάς είναι ένα πάρκο το οποίο δημιουργήθηκε στα πλαίσια της Μαθητιάδας. Σκοπός του είναι να δημιουργηθεί ένα περιβαλλοντικό πάρκο με θέμα την ελιά ως σύμβολο του ελληνισμού, των ολυμπιακών αγώνων και της σωστής (μεσογειακής) διατροφής. Η ελιά ενώνει τα παιδιά όλων των σχολείων που συμμετέχουν και τα ευαισθητοποιεί για θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας.

Το πάρκο αποτελείται από ελαιόδενδρα που φυτεύτηκαν από μαθητές που συμμετείχαν στη Μαθητιάδα, ως ένδειξη προστασίας και προώθησης συλλογικής οικολογικής συνείδησης. Κάθε νομός και κάθε χώρα που συμμετέχει στη Μαθητιάδα φυτεύει και περιποιείται το δικό του δένδρο ελιάς. Η διαδικασία είναι η εξής: το πρώτο σχολείο από κάθε νομό και κάθε χώρα που συμμετέχει σε μια Μαθητιάδα φυτεύει το δέντρο ελιάς που θα αντιπροσωπεύει το νομό του (ή την ομογένεια της χώρας προέλευσής του). Τα σχολεία που θα συμμετέχουν τις επόμενες χρονιές από τον ίδιο νομό ή χώρα θα έχουν τη φροντίδα αυτού του δέντρου.

Το Πάρκο Ελιάς είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Μαθητιάδας με την UNESCO Σερρών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ξεκίνησε το 2008. Η συνεχώς αυξανόμενη τάση του αριθμού των συμμετεχόντων σχολείων σηματοδοτεί την αύξηση της έκτασης του Πάρκου Ελιάς, γεμίζοντας με αισιοδοξία και ελπίδες τους διοργανωτές και τους φορείς που βοηθούν στην υλοποίησή του. Έως σήμερα στο Πάρκο Ελιάς υπάρχουν φυτεμένες 96 ελαιόδενδρα που αντιστοιχούν σε 53 νομούς της Ελλάδας και 43 χώρες.

Στη Μαθητιάδα τα παιδιά κατανοούν πως ο αθλητισμός είναι το μέσο να δημιουργήσεις και να εκφραστείς. Να εκφράσεις τις ανησυχίες σου και τα πιστεύω σου και να μπορέσεις να επέμβεις σε όλα όσα σε φοβίζουν και σε απασχολούν. Το μέλλον του κόσμου είναι τα παιδιά και με τη γνώση που τους μεταδίδεται, τα βοηθάμε να δημιουργήσουν το μέλλον τους και να σώσουν τη γη που μας φιλοξενεί. Τα παιδιά μαθαίνουν πως ο αθλητισμός συμπορεύεται με το πνεύμα και την οικολογία.

Το Πάρκο Ελιάς θα είναι ανοιχτό για επίσκεψη και ενημέρωση στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της Μαθητιάδας. Οι επισκέπτες του θα ενημερωθούν για την ελιά ως παγκόσμιο ιερό σύμβολο ελληνισμού και Ολυμπισμού από την αρχαιότητα έως και τις ημέρες μας (σύμβολο και των Ολυμπιακών αγώνων του 2004) καθώς και ως ένα μεσογειακό προϊόν με μεγάλη σημασία για την υγεία και το περιβάλλον.

Φορέας υποστήριξης: UNESCO Σερρών

Close Menu