ΙΔ' Μαθητιάδα, Πρώτη Σερρών, 15-19 Μαΐου 2020

Για τις ανάγκες των παραολυμπιακών δράσεων της Μαθητιάδας δημιουργήθηκε ένας ειδικός χώρος μέσα στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Πρώτης, το Παραολυμπιακό Πάρκο. Στο μοναδικό αυτό στο είδος του πάρκο υπάρχουν ανοιχτά γήπεδα για τη διεξαγωγή των παραολυμπιακών αθλημάτων, χώροι για ενημέρωση για θέματα παραολυμπιακού αθλητισμού, παιχνίδια προσβασιμότητας, τουαλέτες Α.ΜΕ.Α. και κυλικείο για τους επισκέπτες του.

Σκοπός της δημιουργίας του είναι η συμμετοχή και η βιωματική εμπειρία των επισκεπτών σε δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα Α.ΜΕ.Α. και παραολυμπιακού αθλητισμού, μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον που βοηθάει τους επισκέπτες να αποδεχθούν ευκολότερα το διαφορετικό.

Οι δράσεις που γίνονται στο πάρκο αφορούν τη η διεξαγωγή παραολυμπιακών αθλημάτων από τους επισκέπτες (μπότσια και πιγκ-πογκ με αμαξίδιο σε σταθερή βάση και γκόλμπολ και καθιστό βόλεϊ εναλλάξ στο πρόγραμμα). Επίσης υπάρχει και η ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ένα σύνολο παιχνιδιών μέσα σε ειδικό σκεπασμένο χώρο, όπου ο επισκέπτης καλείται να βιώσει την εμπειρία ενός «ΟΔΥΣΣΕΑ» των Α.ΜΕ.Α. με στόχο να τερματίσει μια διαδρομή στην οποία συναντά πολλά από τα προβλήματα που καθημερινά βιώνει ένα άτομο με αναπηρία. Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα του επισκέπτη να ενημερωθεί για τα παραολυμπιακά αθλήματα, τους συλλόγους που υπάρχουν στην Ελλάδα, τις επιτυχίες του ελληνικού παραολυμπιακού κινήματος και για ότι άλλο σχετικό θέλει από τα περίπτερα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομοσπονδίας, που υπάρχουν στο χώρο.

Το Παραολυμπιακό Πάρκο είναι ανοιχτό σε όλη τη διάρκεια των αγωνιστικών εκδηλώσεων της Μαθητιάδας και μπορεί να το επισκεφθεί οποιοσδήποτε θελήσει και να συμμετέχει στις δραστηριότητές του ΔΩΡΕΑΝ. Το πάρκο μπορούν να επισκεφθούν και ομάδες ατόμων, όπως σχολεία, σύλλογοι κτλ. χωρίς ραντεβού, αν και θα ήταν προτιμότερο για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους να έρθουν σε επικοινωνία με τη Μαθητιάδα, ειδοποιώντας με ένα e-mail ή φαξ για την επίσκεψή τους.


Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 

ΤΟ ΠΑΡΚΟ

Στο Παραολυμπιακό Πάρκο, το οποίο βρίσκεται εντός του ΔΑΚ Πρώτης, ο επισκέπτης θα ενημερωθεί για τον Παραολυμπιακό Αθλητισμό από τα περίπτερα των αντίστοιχων φορέων, θα συμμετέχει ή θα παρακολουθήσει παραολυμπιακά αθλήματα και θα μπορέσει να συμμετέχει στο βιωματικό παιχνίδι της "Ιθάκης", μιας μεγάλης σπηλιάς στην οποία μέσα καλείται να ξεπεράσει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.

"ΟΔΥΣΣΕΙΑ"

Μία τεχνητή σπηλιά περιμένει τον επισκέπτη για να τον ταξιδέψει στο μακρύ ταξίδι του "Οδυσσέα". Στη σπηλιά ο μαθητής ή ο επισκέπτης καλούνται να ξεπεράσουν εμπόδια που συναντά ένα άτομο με αναπηρία και να φτάσουν στη δική τους Ιθάκη, κερδίζοντας από το ταξίδι τους την εμπειρία του πως αγωνίζεται κάθε μέρα αυτό το άτομο να ξεπεράσει τα εμπόδια που πολλές φορές εμείς οι ίδιοι του βάζουμε ασυναίσθητα.

ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Στο Πάρκο λειτουργούν ενημερωτικά περίπτερα των φορέων που σχετίζονται με τον παραολυμπιακό αθλητισμό, όπως της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομοσπονδίας, στα οποία εκπρόσωποι τους ενημερώνουν τους μαθητές και τους επισκέπτες για το παραολυμπιακό κίνημα, τις επιτυχίες του ελληνικού παραολυμπιακού αθλητισμού καθώς και τις δυνατότητες που παρέχονται στον ελληνικό χώρο για άθληση των Α.με.Α.

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΗΠΕΔΟ

Στο Παραολυμπιακό Πάρκο λειτουργεί ειδικό γήπεδο για παραολυμπιακά αθλήματα (γκόλμπολ, καθιστό βόλεϊ) καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Μαθητιάδας. Στο γήπεδο μπορούν να συμμετέχουν σε φιλικούς αγώνες μαθητές και επισκέπτες όλων των ηλικιών. Υπάρχουν επίσης ειδικοί χώροι για τη λειτουργία των αθλημάτων Μπότσια και Πιγκ Πογκ με αμαξίδιο.


ΧΑΡΤΗΣ ΠΑΡΚΟΥ


GALLERY

Close Menu