ΙΔ' Μαθητιάδα, Πρώτη Σερρών, 15-19 Μαΐου 2020

Το σύνολο των 13 Παραολυμιακών Αθλημάτων που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια της Μαθητιάδας καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη σημασία που δίνει η Πανελλήνια Μαθητιάδα στο παραολυμπιακό αθλητισμό και το μεγάλο μερίδιο που καταλαμβάνει αυτός στην όλη διοργάνωση.

Ο κεντρικός στόχος των δράσεων των παραολυμπιακών αθλημάτων είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου και ιδιαίτερα των μαθητών πάνω σε θέματα που αφορούν τα Άτομα ΜΕ Αναπηρία (ΑΜΕΑ). Οι παραολυμπιακές δράσεις διεξάγονται ταυτόχρονα και στον ίδιο χώρο με τα Ολυμπιακά αθλήματα. Το στοιχείο αυτό βοηθάει τους μαθητές να εμπλακούν ομαλά στη διαδικασία αποδοχής των ΑΜΕΑ και αναδεικνύει ισότιμα τα παραολυμπιακά με τα ολυμπιακά αθλήματα. Μέσα από τη βιωματική συμμετοχή στα αθλήματα, την παρακολούθηση επιδείξεων από υψηλού επιπέδου αθλητές, την επίσκεψη στα περίπτερα των αρμόδιων φορέων αλλά και τη συμμετοχή σε παιχνίδια που αναδεικνύουν τα προβλήματα των ΑΜΕΑ οι μαθητές αλλά και οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τα άτομα με αναπηρία και μαθαίνουν να αποδέχονται το διαφορετικό αλλά ίσο. Αυτή η αποδοχή των ΑΜΕΑ βοηθάει επίσης στην συνολικότερη συνείδηση των μαθητών για αποδοχή του διαφορετικού και σε άλλα επίπεδα π.χ. φύλο, φυλή κτλ.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Παραολυμπιακή Ομοσπονδία οι δράσεις των παραολυμπιακών χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στο Παραολυμπιακό Πάρκο και στις δράσεις των Παραολυμπιακών Αθλημάτων. Το Παραολυμπιακό Πάρκο είναι ένα μοναδικό στο είδος του πάρκο στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες παραολυμπιακών αθλημάτων, σε παιχνίδια προσβασιμότητας, αλλά και να επισκεφθούν τα περίπτερα των αρμόδιων φορέων της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομοσπονδίας. Στους αγωνιστικούς χώρους που γίνονται τα ολυμπιακά αθλήματα διεξάγονται επίσης ενδιάμεσα και Παραολυμπιακές Δράσεις. Αυτές συμπεριλαμβάνουν αγώνες επίδειξης διαφόρων παραολυμπιακών αθλημάτων από αθλητές εθνικών κατηγοριών, αλλά και συμμετοχή του κοινού σε κάποια από αυτά έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία οι θεατές και οι μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τα αθλήματα.

Η συμμετοχή του κόσμου, των εθελοντών και των μαθητών στις δράσεις των Παραολυμπιακών δράσεων είναι αθρόα και υποδηλώνει το ενδιαφέρον τους και την μοναδικότητα της εμπειρίας. Πολλοί είναι και οι παραολυμπιονίκες που τιμούν με την παρουσία τους την διοργάνωση, και έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν με τον κόσμο, δείχνοντάς τους με τον καλύτερο τρόπο, πως μέσα από την υπομονή, την επιμονή και την συνεχή προσπάθεια αναδεικνύονται οι πραγματικοί νικητές, οι νικητές της ζωής.

Η προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους-εγκαταστάσεις της Μαθητιάδας είναι βασικός στόχος και σκοπός και κάθε χρόνο καλυτερεύουν οι συνθήκες πρόσβασης σε Α.με.Α, έχοντας ήδη επιτευχθεί σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό η πρόσβαση σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων.


ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Τα Παραολυμπιακά αθλήματα που διεξάγονται στη Μαθητιάδα είναι:

Άρση Βαρών σε πάγκο
Μπότσια
Στίβος Α.με.Α.
Βόλεϊ Καθιστό
Ξιφασκία με αμαξίδιο
Τένις με αμαξίδιο
Γκόλμπολ
Πιγκ πογκ με αμαξίδιο
Τοξοβολία με αμαξίδιο
Κολύμβηση Α.με.Α.
Ποδόσφαιρο τυφλών
Μπάσκετ με αμαξίδιο
Ράγκμπι με αμαξίδιο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2018

Close Menu