ΙΓ' Μαθητιάδα, Πρώτη Σερρών, 18-22 Μαΐου 2018 | Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου

Σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα στο πολιτιστικό πάρκο στο χώρο των γηπέδων, κάθε σχολείο θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το νομό ή τη χώρα που εκπροσωπεί προβάλλοντας τις φυσικές ομορφιές, την πολιτιστική κληρονομιά, τα μνημεία, τα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής τους καθώς και οτιδήποτε θεωρεί αξιόλογο προβολής.

Οι Γωνιές Ελλάδος εξαπλώνονται σε μία υπαίθρια έκταση 600 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στην είσοδο του Αθλητικού Κέντρου «Αχιλλέας Καραμανλής» στην Πρώτη Σερρών, την καρδιά των αθλητικών και όχι μόνο δράσεων της Μαθητιάδας.

Καθένας από τους 52 νομούς αλλά και από τις χώρες της Ομογένειας που συμμετέχουν στη Μαθητιάδα, έχει το δικό του στεγασμένο εκθεσιακό περίπτερο, στο οποίο παρουσιάζει τα τοπικά του προϊόντα και τις ιδιαίτερες παραδόσεις του, καθώς και δράσεις που πραγματοποιούνται από κοινωνικές ομάδες και φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Ο σκοπός αυτής της πολιτιστικής δράσης είναι πολλαπλός:

­ Σαν ένας ζωντανός πολιτιστικός χάρτης του Ελληνισμού, δίνει την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες της Μαθητιάδας να ανακαλύψουν την πατρίδα μας και τις ομορφιές της δια στόματος των νεαρών εκπροσώπων της και αποτελεί ένα άμεσο κάλεσμα για να τις επισκεφθούν και να τις γνωρίσουν από κοντά.

­ Καθώς οι μαθητές προετοιμάζουν αυτή την παρουσίαση του τόπου τους, έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν και να εντοπίσουν αυτά που κάνουν ξεχωριστή την ιδιαίτερη πατρίδα τους, να τα παρουσιάσουν με τρόπο ελκυστικό προς τους επισκέπτες της δράσης και να τα εκτιμήσουν διαφορετικά. Παράλληλα, κατά την παρουσίασή τους και παίρνοντας ιδέες και κίνητρα από τις παρουσιάσεις των άλλων συμμετοχών, έχουν την ευκαιρία να γεννήσουν καινούριες ιδέες για δράσεις που οι ίδιοι μπορούν να κάνουν για την αναβάθμιση και την ανάδειξη του τόπου τους.

­ Έτσι, οι Γωνιές Ελλάδος γίνονται ο καλύτερος πρεσβευτής της και μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους Έλληνες μαθητές να έρθουν κοντά και εκτός του αθλητικού στίβου.

Οδηγίες για τις Γωνιές της Ελλάδας

Κάθε σχολείο που συμμετέχει στη Μαθητιάδα έχει τη δυνατότητα να προβάλει την περιοχή του. Από την Οργανωτική Επιτροπή της Μαθητιάδας παραχωρείται σε κάθε σχολείο ένας χώρος, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Πρώτης, στον οποίο μπορεί να εκθέσει αφίσες, έντυπα, προϊόντα και οτιδήποτε άλλο θεωρήσει σκόπιμο για να παρουσιάσει τις ομορφιές του τόπου του. Οι μαθητές των σχολείων εκπροσωπώντας το νομό τους ή τη χώρα από όπου προέρχονται, γίνονται οι ίδιοι οι πρεσβευτές των τουριστικών πλεονεκτημάτων της πόλης τους, του χωριού τους αλλά και ολόκληρου του νομού τους ή της χώρας τους.

Με τον τρόπο αυτό, ο χώρος στον οποίο εκτίθενται τα παραπάνω δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες αλλά και στους συμμετέχοντες μαθητές και συνοδούς, να επισκεφθούν μια μικρή τουριστική έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται όλοι οι Νομοί της Χώρας μας, αλλά και οι ομορφιές και δράσεις των τόπων στον οποίο ζουν οι Ομογενείς μας. Η έκθεση αυτή έχει τον τίτλο «Γωνιές της Ελλάδας».

Το υλικό των εκθέσεων το φέρνουν τα σχολεία μαζί τους όταν έρχονται στη Μαθητιάδα. Κάθε Σχολείο είναι Υπεύθυνο για την Διαμόρφωση του Περιπτέρου του καθώς και για την Λειτουργία και Ενημέρωση των Επισκεπτών. Το υλικό που είναι απαραίτητο να φέρει κάθε σχολείο μπορεί να περιλαμβάνει:
α) Αφίσες και Φωτογραφίες που προβάλλουν σημαντικά πολιτιστικά και άλλα στοιχεία της περιοχής.
β) Ειδικές εκδόσεις, Λευκώματα , Τουριστικά φυλλάδια και Χάρτες.
γ) Προϊόντα Λαϊκής Τέχνης και Παραδοσιακά προϊόντα διατροφής.

Το υλικό αυτό πρέπει να το φέρουν μαζί τους τα σχολεία και να το τοποθετήσουν στον προκαθορισμένο χώρο τους το Σάββατο 19/05/18, στις 08:30 (με τον ερχομό τους δηλαδή στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Πρώτης). Θα υπάρχουν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που θα βοηθάνε τα σχολεία στην τοποθέτηση του παραπάνω υλικού.

Οι μαθητές μας σας προσκαλούν λοιπόν και εφέτος να επισκεφθείτε τη Μαθητιάδα και να γνωρίσετε τις «Γωνιές της Ελλάδας», τα όμορφα μέρη της πατρίδας μας, μέσα από μια μοναδική ξενάγηση που θα σας κάνουν οι ίδιοι μέσα από τη δική τους ματιά.

Close Menu