ΙΔ' Μαθητιάδα, Πρώτη Σερρών, 15-19 Μαΐου 2020

Κάθε σχολείο που συμμετέχει στη Μαθητιάδα έχει τη δυνατότητα να προβάλει την περιοχή του.

Από την Οργανωτική Επιτροπή της Μαθητιάδας παραχωρείται σε κάθε σχολείο ένας χώρος, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Πρώτης, στον οποίο μπορεί να εκθέσει αφίσες, έντυπα, προϊόντα και οτιδήποτε άλλο θεωρήσει σκόπιμο για να παρουσιάσει τις ομορφιές του τόπου του. Οι μαθητές των σχολείων εκπροσωπώντας το νομό τους ή τη χώρα από όπου προέρχονται, γίνονται οι ίδιοι οι πρεσβευτές των τουριστικών πλεονεκτημάτων της πόλης τους, του χωριού τους αλλά και ολόκληρου του νομού τους ή της χώρας τους.

Με τον τρόπο αυτό, ο χώρος στον οποίο εκτίθενται τα παραπάνω δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες αλλά και στους συμμετέχοντες μαθητές και συνοδούς, να επισκεφθούν μια μικρή τουριστική έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται όλοι οι Νομοί της Χώρας μας, αλλά και οι ομορφιές και δράσεις των τόπων στον οποίο ζουν οι Ομογενείς μας. Η έκθεση αυτή έχει τον τίτλο «Γωνιές της Ελλάδας».

Οι «Γωνιές Ελλάδας» βρίσκονται σε μία υπαίθρια έκταση 600 τετραγωνικών μέτρων στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Αχιλλέας Καραμανλής» στην Πρώτη Σερρών, την καρδιά όλων των δράσεων της Μαθητιάδας. Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένα τουριστικά περίπτερα στο χώρο του πολιτιστικού πάρκου, που βρίσκεται εντός του Αθλητικού αυτού Κέντρου.

Κάθε σχολείο  που συμμετέχει έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την περιοχή του προβάλλοντας τις φυσικές ομορφιές, την πολιτιστική κληρονομιά, τα μνημεία, τα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής τους καθώς και οτιδήποτε θεωρεί αξιόλογο προβολής. Έχοντας το δικό του στεγασμένο εκθεσιακό περίπτερο, το σχολείο σε συνεργασία με τοπικούς φορείς της περιοχής του (Δήμος, Αντιπεριφέρεια, Επιμελητήρια, Συλλόγους ή ομογενειακοί Σύλλογοι και φορείς) αναδεικνύει τα τοπικά του προϊόντα και τις ιδιαίτερες παραδόσεις του. Στη Μαθητιάδα επίσης πραγματοποιούνται και δράσεις προβολής ενός τόπου από κοινωνικές ομάδες και φορείς της περιοχής του.

Ο σκοπός της δράσης είναι πολλαπλός:

  • ­Σαν ένας ζωντανός πολιτιστικός χάρτης του Ελληνισμού, δίνει την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες της Μαθητιάδας να ανακαλύψουν την πατρίδα μας και τις ομορφιές της δια στόματος των νεαρών εκπροσώπων της και αποτελεί ένα άμεσο κάλεσμα για να επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά τις όμορφες «γωνιές» που έχει η Ελλάδα.
  • Καθώς οι μαθητές προετοιμάζουν αυτή την παρουσίαση του τόπου τους, έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν και να εντοπίσουν αυτά που κάνουν ξεχωριστή την ιδιαίτερη πατρίδα τους, να τα παρουσιάσουν με τρόπο ελκυστικό προς τους επισκέπτες της δράσης και να τα εκτιμήσουν διαφορετικά. Παράλληλα, κατά την παρουσίασή τους και παίρνοντας ιδέες και κίνητρα από τις παρουσιάσεις των άλλων συμμετοχών, έχουν την ευκαιρία να γεννήσουν καινούριες ιδέες για δράσεις που οι ίδιοι μπορούν να κάνουν για την αναβάθμιση και την ανάδειξη του τόπου τους.
  • ­Έτσι, οι Γωνιές Ελλάδος γίνονται ο καλύτερος πρεσβευτής της και μια ακόμα ευκαιρία για όλους τους Έλληνες μαθητές να έρθουν κοντά και εκτός του αθλητικού στίβου.

ΕΙΔΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

Τα σχολεία αναδεικνύουν και προβάλλουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής (με αφίσες, έντυπα κτλ) και καλούν τους χιλιάδες συμμετέχοντες και επισκέπτες της Μαθητιάδας να επισκεφθούν τον τόπο τους.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Με στολές, με προβολή των εθίμων και παραδόσεων της περιοχής καθώς και άλλους τρόπους που επιλέγουν τα σχολεία προβάλλεται ο πολιτισμός και η παράδοση της.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Τα τοπικά προϊόντα που παράγει κάθε «γωνιά» της Ελλάδας καλούνται να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν οι επισκέπτες της Μαθητιάδας. Τα προϊόντα, τυποποιημένα ή μη, προσφέρονται από τους μαθητές και τους συνοδούς τους στους επισκέπτες ενώ παράλληλα συζητούν για τον τρόπο παραγωγής, τις ιδιαιτερότητες και άλλα στοιχεία του κάθε προϊόντος.

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Μέσα από τις «Γωνιές Ελλάδας» κάθε σχολείο μπορεί να αναδείξει και άλλα στοιχεία της περιοχής του, όπως την ιστορία της, του θρύλους της, τους προβληματισμούς της και πολλά άλλα θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2020


ΓΩΝΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2020

Οι μαθητές μας σας προσκαλούν λοιπόν και εφέτος να επισκεφθείτε τη Μαθητιάδα και να γνωρίσετε τις «Γωνιές της Ελλάδας», τα όμορφα μέρη της πατρίδας μας, μέσα από μια μοναδική ξενάγηση που θα σας κάνουν οι ίδιοι μέσα από τη δική τους ματιά.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

Το υλικό των εκθέσεων το φέρνουν τα σχολεία μαζί τους όταν έρχονται στη Μαθητιάδα. Κάθε Σχολείο είναι Υπεύθυνο για την Διαμόρφωση του Περιπτέρου του καθώς και για την Λειτουργία και Ενημέρωση των Επισκεπτών. Το υλικό που είναι απαραίτητο να φέρει κάθε σχολείο μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Αφίσες και Φωτογραφίες που προβάλλουν σημαντικά πολιτιστικά και άλλα στοιχεία της περιοχής.
  • Ειδικές εκδόσεις, Λευκώματα , Τουριστικά φυλλάδια και Χάρτες.
  • Προϊόντα Λαϊκής Τέχνης και Παραδοσιακά προϊόντα διατροφής.
  • Άλλα στοιχεία που κρίνουν απαραίτητο ότι πρέπει να προβληθούν

Το υλικό αυτό πρέπει να το φέρουν μαζί τους τα σχολεία και να το τοποθετήσουν στον προκαθορισμένο χώρο τους το Σάββατο το πρωί με τον ερχομό τους στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Πρώτης. Θα υπάρχουν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που θα βοηθάνε τα σχολεία στην τοποθέτηση του παραπάνω υλικού.

Τα περίπτερα θα λειτουργούν Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη όλες τις ώρες που θα είναι ανοιχτές οι εγκαταστάσεις.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Στη  Μαθητιάδα τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν δράσεις προβολής του τόπου τους. Τέτοιες δράσεις μπορούν να είναι χορευτικές ομάδες, μαγειρική κ.α. και μπορούν να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Δήμο τους καθώς και φορείς και Συλλόγους της περιοχής τους. Οι δράσεις διεξάγονται στο χώρο των "Γωνιών Ελλάδας" κατά τη διάρκεια όλης της λειτουργίας των τουριστικών περιπτέρων.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Close Menu