ΙΔ' Μαθητιάδα, Πρώτη Σερρών, 15-19 Μαΐου 2020

Στη Μαθητιάδα κυρίαρχο ρόλο παίζει ο Αθλητισμός, καθώς η εκδήλωση είναι κατά βάση μία προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου. Διεξάγονται όλα τα Ολυμπιακά Αθλήματα (38 συνολικά) και Παραολυμπιακά Αθλήματα (13 συνολικά). Διεξάγονται επίσης Δράσεις Αθλημάτων με μη συναγωνιστική μορφή για γνωριμία με ολυμπιακά και μη ολυμπιακά αθλήματα. Λειτουργεί επίσης το Παραολυμπιακό Πάρκο, ένας χώρος όπου οι μαθητές και μαθήτριες βιωματικά μαθαίνουν τις δυσκολίες των Α.με.Α. και μέσα από αθλητικές και άλλες δράσεις κατανοούν και αποδέχονται το διαφορετικό.


ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Στα ολυμπιακά αθλήματα οι μαθητές συναγωνίζονται με βάση τους κανονισμούς των αθλημάτων, προσαρμοσμένους στην ηλικία τους. Διεξάγονται 142 αγωνίσματα και οι συμμετοχές σε κάθε αγώνισμα είναι καθορισμένες από πριν. Στα περισσότερα αθλήματα οι μαθητές και μαθήτριες δεν χρειάζεται να έχουν εμπειρία συμμετοχής. Τα υλικά διεξαγωγής των αθλημάτων παρέχονται από την Οργανωτική Επιτροπή και οι διαιτητές είναι εθελοντές. Στους τρεις πρώτους νικητές κάθε αγωνίσματος δίνονται αναμνηστικά μετάλλια. Σε όλους του συμμετέχοντες δίνονται αναμνηστικά διπλώματα.

Άρση Βαρών Μπάντμιντον Σκοποβολή
Βόλεϊ Μπάσκετ Στίβος
Γκόλφ Μπέϊζμπολ * Συγχρ.Κολύμβ.
Δίαθλο* Μπιτς Βόλεϊ Τάε Κβον Ντο
Ενόργανη Ξιφασκία Τένις
Ιππασία Πάλη Τζούντο
Ιστιοπλοϊα Πιγκ Πογκ Τοξοβολία
Καγιάκ σλάλομ Ποδηλασ. Δρόμου Τραμπολίνο
Κανόε - Καγιάκ Ποδηλασία Ορεινή Τρίαθλο
Καταδύσεις Ποδόσφαιρο Υδατοσφαίριση
Κολύμβηση Πυγμαχία Χάντμπολ
Κωπηλασία Ράγκμπυ Χόκεϊ *
Μοντ. Πένταθλο Ρυθμική  

* Δεν διεξάγεται πλέον

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Στα 13 παραολυμπιακά αθλήματα της Μαθητιάδας δεν υπάρχει αγωνιστικό μέρος. Σε όλα τα αθλήματα οι δράσεις είναι κυρίως βιωματικές εμπειρίες μαθητών και επισκεπτών, με σκοπό να γνωρίσουν και να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα του άλλου ατόμου. Επίσης, υπάρχουν επιδείξεις αθλητών και Παραολυμπιονικών των παραολυμπιακών αγώνων έτσι ώστε να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες και οι θεατές τα παραολυμπιακά αθλήματα. Οι επιδείξεις των παραολυμπιακών αθλημάτων πραγματοποιούνται στους χώρους που διεξάγονται τα αντίστοιχα ολυμπιακά αθλήματα.

Άρση βαρών σε πάγκο
Βόλεϊ καθιστό
Γκόλμπολ
Κολύμβηση ΑΜΕΑ
Μπάσκετ με αμαξίδιο
Μπότσια
Ξιμασκία με αμαξίδιο
Πιγκ-Πογκ με αμαξίδιο
Ποδόσφαιρο Τυφλών
Ράγκμπι με αμαξίδιο
Στίβος ΑΜΕΑ
Τένις με αμαξίδιο
Τοξοβολία με αμαξίδιο
ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Οι Δράσεις Αθλημάτων αφορούν τα ολυμπιακά αλλά και μη ολυμπιακά αθλήματα, στα οποία όμως δεν υπάρχει αγωνιστικό κομμάτι. Σε αυτά τα αθλήματα πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις προώθησης και γνωριμίας. Τέτοιες είναι οι επιδείξεις από αθλητές, η συμμετοχή επισκεπτών και κοινού σε φιλικούς αγώνες π.χ. μπάσκετ, σκοποβολής κτλ, η διοργάνωση διαγωνισμών π.χ. τριπόντων κ.α. Οι δράσεις πραγματοποιούνται στους ίδιους χώρους που διεξάγεται το αγωνιστικό κομμάτι του αθλήματος και σε ώρες που υπάρχει κενό στο πρόγραμμα, πχ. πριν τους τελικούς. Στη Μαθητιάδα έχουν διεξαχθεί σαν Δράσεις Αθλημάτων και ένα πλήθος μη ολυμπιακών αγωνισμάτων, όπως φαίνονται παρακάτω:

T-ball
Korfball
Beach Tennis
ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ

Το Παραολυμπιακό Πάρκο είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος μέσα στις εγκαταστάσεις της Μαθητιάδας και λειτουργεί ταυτόχρονα με τις αθλητικούς αγώνες των μαθητών. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορα παραολυμπιακά αθλήματα ή να τα παρακολουθήσουν. Να επισκεφθούν περίπτερα φορέων του Παραολυμπιακού Αθλητισμού, όπως η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και να συζητήσουν με αθλητές και παραολυμπιονίκες. Τέλος μπορούν να συμμετάσχουν στην "Ιθάκη", ένα βιωματικό παιχνίδι, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να βιώσουν την εμπειρία ενός "Οδυσσέα" με κινητικά προβλήματα και μέσα από αυτή την εμπειρία να γνωρίσουν τις δυσκολίες και τις ικανότητες που συνοδεύουν ένα άτομο με αναπηρίες.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ 2018


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ 2018

Close Menu